top of page

HALMAHERA - Indonesisk ø med paradisfugle

  • Forfatters billede: Søren Poulsen
    Søren Poulsen
  • 9. jun. 2021
  • 3 min læsning

Opdateret: 19. dec. 2021

På den største ø i øgruppen, Molukkerne, finder man den vestligste art af paradisfuglene og måske den lettest tilgængelige - Vimpelparadisfugl

Vimpelparadisfugl (Semioptera wallacii). Endemisk

Regnskoven ses så langt øjet rækker selv om de allestedsværende palmeolieplantager også breder sig her. Men endnu har de ikke indtaget Halmahera med samme hast, som bl.a. Sumatra har oplevet. Med lidt god vilje ligner øen på et kort en mini-udgave af Sulawesi med dens blæksprutteagtige udseende. Som på Sulawesi er der masser af spændende fugle i en frodig natur her på ækvator. Blandt dem hører Blå Ellekrage, farvestrålende isfugle og store næsehornsfugle, og så ikke mindst den vestligste art af paradisfuglene - Vimpelparadisfugl.

Halmaherapitta (Pitta maxima). Endemisk.

ENDEMER

Der er rigeligt at komme efter på Halmahera og er man ude efter endemer, er der gode muligheder for at se mange af de 48, som kun findes indenfor et geografisk begrænset område på Halmahera og de andre øer i Molukkerne. Indonesien er i øvrigt det land i Verden med flest endemiske arter. Knap 600 endemer er der ud af de 1700 hjemmehørende arter i det omfattende ø-rige.

Halmahera ligger midt imellem Australiens kontinental sokkel og den asiatiske. Dette område mellem kontinental-soklerne kaldes også Wallacea opkaldt efter Alfred Russel Wallace – en engelsk naurforsker. Ved at adskille kontinenterne med "Wallace-linien" i 1859 , beskrev han, hvordan arterne på hver side af linien tilhørte henholdsvis den asiatiske flora/fauna og den australske. Området omkring Wallace-linien er siden forskerens opdagelse udspecificeret med flere skillelinier (Weber og Lydekker-linierne).

Denne overlapszone, Wallacea, har øer som bl.a. Sulawesi, Molukkerne, Sumba, Lombok og Timor.


En af disse nyere linier, Weber-linien, går lige vest om Halmahera og ca. halvdelen af øens flora/fauna er asiatisk og den anden halvdel, australsk. På Halmahera og videre østover findes f.eks. ikke aber, som der ellers er i Asien, men til gengæld pungdyr, som omvendt ikke er i Asien.

Kort der viser forskernes forskellige adskillelseslinier mellem asiens og australiens fauna/flora
Rødbuget Triller (Lalage aurea). Endemisk.

PARADISFUGL

Rejsen dertil er lang og kræver flere flyskift, bådture og kørsel i firehjulstrækker ud til kanten af nationalparken, Aketajawe-Lolobata. Derfra vandres i flere timer ind i regnskoven til paradisfuglenes spilleplads, hvor de hver morgen før daggry samles i træerne og fremviser deres mærkværdige spille/danse-ritualer.

På dansk kaldes den Vimpelparadisfugl efter de lange hvide fjer den bruger til at "signalere" med under dens spilleritual. På engelsk har den en række navne: Standardwing, Wallaces Standardwing eller det mindst mundrette navn, Standardwing bird-of-paradise (Semioptera wallacii). Den er endemisk for de nordlige Molukker og man skal dybt ind i regnskoven for at finde den. Men selv om den solsorte-store Paradisfugl kræver et vist benarbejde at komme til at se, så er den ikke fåtallig. I Aketajawe-Lolobata nationalparken, der dækker ca.. 167.000 hektar, vurderes betanden til at ligge mellem ca. 24.000 til 61.000 individer. Den regnes umiddelbart ikke truet, og findes udover i Aketajawe-Lolobata også andre steder i Molukkerne. Fældningen af regnskoven kan hurtigt ændre på den status.


SKUEPLADS FOR SPØJS FORESTILLING

Før daggry begynder de deres skræppende, ikke synderlig kønne "sang". Flere hanner og enkelte hunner dukker op på spillepladsen, og hannerne har hvert deres område i træerne, hvorfra de laver alle mulige akrobatiske krumspring på grenene, mens de skræpper op og signalerer med de lange "vimpler" - hvide langtskaftede fjer, som stikker ud af ryggen. Udover at de starter før daggry, er der også ret dunkelt efter solen er stået op hernede under de tætte trækroner. Det giver tekniske udfordringer med at fotografere fuglene, og den første del af showet, ses også dårligt. Jeg lykkedes at tage nogle billeder før fuglene efterhånden sivede væk fra spillepladsen.


Hør Vimpelparadisfuglen her:

Youtube-video hentet fra nettet af Vimpelparadisfugl/Standardwing

HALMAHERA ER IKKE KUN PARADISFUGLE

Regnskoven byder på mange andre spændende arter, og de følgende billeder er hovedsaligt fra denne.

Molukdværghornugle (Otus magicus). Dværghornuglerne findes i mange udgaver i Indonesien. Ugler har slået sig ned på en ø og over tid udviklet sig til sin egen art.
Hvidstribet Munkefugl (Melitograis gilolensis). Endemisk. På vej med føde til ungerne. Reden var imellem tynde grene tæt på stien
Tyndnæbbet Gråfugl (Coracina tenuirostris grayi), han
Rødplettet Frugtdue (Ptilinopus bernsteinii)
Gråhovedet Frugtdue (Ptilinopus hyogastrus), endemisk
Halmaheramonark (Symposiachrus bimaculatus), endemisk
Halmahera Gylden Bulbul (Alophoixus chloris). Endemisk
Paradis Krage (Lycocorax pyrrhopterus). Endemisk
Blå Ellekrage (Eurystomus azureus)
Papuarynkenæb (Rhyticeros plicatus)
Paradis-isfugl (Tanysiptera galatea)
Sørgeisfugl (Todiramphus funebris)
Moluccan masked flying fox (Pteropus personatus). Jeg har ikke kunne finde noget dansk navn til denne frugtflagermus-art
Nordlig Molukisfugl (Todiramphus diops). Endemisk
Papuarynkenæb (Rhyticeros plicatus)

REJSETIPS

Fly fra Jakarta til Ternate - nærmeste lufthavn til Halmahera (2020 pris: ca. 1015 kr./5 timer) eller Manado (ca. 480 kr./1 time) på Sulawesi og derfra med fly til Ternate (pris?). Lufthavnen er på øen Ternate ca. 20 km fra Halmahera. Immigrationsofficeren i lufthavnen møder dig og spørger om hvad dit formål med opholdet er mm.

Ternate er en lille vulkanø en kort speedbåds rejse fra Halmahera

Taxa til havnen i Ternate eller bestil via GRAB-appen (Uber-lignende transport-service). Fra Ternates havn sejler konstant små speedbåde til bl.a. Sofifi og Sidangoli på Halmahera. Afgang er når båden er fyldt, men om morgenen og eftermiddagen sker det hurtigt.

Har du bestilt guide på forhånd, kan guiden hente dig i lufthavnen eller som jeg gjorde, i Sofifi. Det gjorde arrangementet noget billigere. Det kræver turguide at komme videre fra Sofifi og ud i regnskoven for at se f.eks. Vimpelparadisfugl/Standardwings. Min guide var Mahroji Akejawe, og jeg boede hos ham og hans familie lige op af regnskoven. Mahroji er på Facebook. Han har ikke altid internetforbindelse men svarer som regel i løbet af få dage.


LITTERATUR

Jeg benyttede fieldguiden "Birds of the Greater Sundas, The Philippines, and Wallacea" af Norman Arlott. En lille handy bog med over 1900 arter på 179 farveplancher.



Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page