top of page

AMURFALKEN - en atypisk rovfugl

  • Forfatters billede: Søren Poulsen
    Søren Poulsen
  • 25. okt. 2021
  • 4 min læsning

Opdateret: 19. dec. 2021

26.000 km om året tilbagelægger denne lille rovfugl på trækket mellem ynglepladserne og vinterkvarteret. Som eneste rovfugl i Verden viser den, at det godt kan lade sig gøre med længere træk over åbent hav. En personlig favorit blandt rovfuglene, som snart skal opleves igen!

Gammel han

Med lidt over to måneder til et længere ophold i Sydafrika er forberedelserne godt i gang. Turrute planlægges og hvilke stop der skal gøres undervejs. Fugle står øverst på programmet og aftaler med lokale ornitologer er allerede lavet for nogle af specialiteterne. Mere om det en anden gang. Men en fugl skal nævnes: Amurfalken. Denne lille falk med det usædvanlige trækmønster, har jeg brugt meget tid på tidligere i Sydafrika. Den er jeg ikke færdig med, så også denne gang får den opmærksomhed.


NÆRTBESLÆGTEDE ARTER

Det er en fascinerende falk. Førhen blev den opfattet som en form af Aftenfalken, der er hjemmehørende i det østlige Europa og langt ind i Rusland. De to arter har mange ligheder i udseende, lige som deres vinterområder begge er i det sydlige Afrika. Amurfalk dog mere mod sydøst i de store græsområder i Botswana, Mozambigue og Sydafrika mens Aftenfalk overvintrer i højere grad mod sydvest i halvørken i Namibia, Botswana og Sydafrika (til dels). Trækruterne er naturligvis også meget forskellige eftersom Amurfalk yngler i det østligste af Asien og Aftenfalken i Europa til centralasien. Aftenfalke passerer derfor Middelhavsområdet under trækket, mens Amurfalken har et træk udover det sædvanlige.

Hun-falken, Longleng, er mærket med satelit-sender og har de sidste 4 år tilbagelagt 116.000 km mellem yngleplads og vinterkvarter. Senderen transmiterer ikke mere.

ROVFUGL MED LÆNGST TRÆK

Godt 13.000 km flyver den lille falk to gange om året mellem ynglepladsen og vinterkvarteret. Den yngler i området omkring Amurfloden i det østlige Kina/Rusland og overvintrer i det sydlige Afrika. Usædvanligt med dette nordøstlige/sydvestlige træk for en rovfugl.

Grønt område er yngleområdet i Kina og Rusland. Den brede sorte stribe angiver trækruten. Satelitmærkede Amurfalke har vist, at ruten går nordligere over Indien end det er vist her.

Også usædvanligt at den flyver 2.500 km over det Arabiske Hav fra delstaterne Gujarat og Maharashtra i Indien, til Afrikas Horn (Somalia). Uden mulighed for stop! Imponerende, især når man ved, at rovfugle er notoriske skrækslagne for åbent hav!


VEJRET SPILLER IND PÅ TRÆKKET

I november ankommer de første Amurfalke til Sydafrika. Inden da har de brugt nogle uger på at få tanket energidepoterne op i bjergene i Nagaland - en nordøstlig stat i Indien. Her samles det meste af bestanden for at fouragere på flyvetermitter, der flyver en kortperiode i efteråret. Efter det lange stræk over havet, går det langsomt mod syd igennem landene langs The Great Rift Valley (Kenya, Tanzania, Zambia...). Mængden af føde undervejs kan bestemme ankomsttidspunktet til Sydafrika. Store fødemængder på trækket kan således forsinke ankomsten til sidst på året eller ind i januar, mens knaphed på føde kan fremskynde ankomsten. Sommerregnen i det østlige Afrika og ankomsten af denne spiller også ind, men det hænger så også ofte sammen med fødeudbuddet. Hvornår og hvor meget regn varierer fra år til år og har indflydelse på bevægelserne. Efter ankomsten til Sydafrika har regnen også en indvirkning på hvor falkene flyver hen. Lige som det også ses ved f.eks. Lille Skrigeørn, der bevæger sig i det østlige og sydlige Afrika efter sommerregnen.

Amurfalk i gang med at spise et insekt, den har fanget i luften.

De sidste par sæsoner har ankomsten af Amurfalken været væsentligt forsinket. Op til 6 uger er der observeret. Måske skyldes det de enorme forekomster af vandregræshopper i landene omkring Ækvator, der de sidste år har hærget områderne. Det har givet falkene rigelige fødemuligheder og holdt dem tilbage.


UDBREDELSEN I SYDAFRIKA

Amurfalken er karakterart i de overvejende frodige delstater KwaZulu-Natal, Mpumalanga, Gauteng og Freestate. Et både varmt men også regnfuldt sommerklima giver grobund for mange af de flyvende insekter, som Amurfalken lever af. På et klimakort over Sydafrika falder Amurfalkens hovedudbredelse godt sammen med de grønne og mørke orange farver.

KOLLEKTIVE OVERNATNINGSPLADSER

Amurfalken overnatter i store flokke på samme overnatningspladser år efter år. Optællinger af de overnattende fugle giver en idé om, hvor mange Amurfalke der tilbringer vinteren i Sydafrika. I 2009 blev vinterbestanden optalt til 111.000 fugle. Den globale bestand er tidligere opgjort til ca. 1 mio. individer, men enten overvintrer en større del af bestanden længere mod nord, eller så er estimatet for stort. Et par haglstorme i 2016 gjorde det af med over 700 Amurfalke i Sydafrika, ligesom fangst af fuglene på deres rastepladser i Nagaland, har gjort et stort indhug i bestanden. Denne fangst er nu indstillet efter både nationalt og internationalt pres.

Vinterområderne for Amurfalk og Aftenfalk. Blå-Aften, Gul-Amur, Orange-begge arter.

Den største overnatningsplads findes i Newcastle i KwaZulu-Natal. I gode år kan kolonien af overnattende fugle tælles til 20.000. De senere år har der dog kun været ca. 5.000 i kolonien.

Et imponerende syn når fuglene ankommer til de få træer langs hovedfærdselsåren, Allen Street, ved solnedgang. I længere tid flyver falkene rundt i et stort virvar, før de begynder at gå ned i træerne. Her fyldes grenene op med tætsiddende fugle på rad og række. En lydkulisse af høje falkestemmer trænger desuden igennem luften.

Satelitmærkede Aftenfalke (tv) og Amurfalke (th). Et billede på fordelingen af overvintringsområderne. De farvede cirkler er hvor transmissionen fra fuglen sidst er sket (sluttet - så enten er senderen "død" eller så er fuglen det).
Amurfalke hvilende på telefontråde i dagtimerne
Amurfalke over træerne ved Allen Street i skumringen før de slår sig ned til overnatning

I andre byer findes mindre overnatningspladser og længere oppe mod eksempelvis Freestate, overnatter Amurfalke ofte sammen med arten Lille Tårnfalk. Sidstnævnte har et større overvintringsområde i det sydlige Afrika. Indenfor Sydafrikas grænser er koncentrationen af denne lille falk mere vest og nordpå i forhold til Amurfalkens kerneområde. På overnatningspladsen i Newcastle overnatter desuden mindre end 10% Aftenfalke. Tallet er sat ud fra den andel de udgør ved ringmærkning i kolonien, samt hvad jeg ellers har set af Aftenfalke i landskabet. Ved indflyvningen til overnatningspladsen kan man ikke skelne Aftenfalke fra Amurfalke i det ringe lys. Ellers ville det være let at få et bedre forholdstal.

I dagstimerne kan større flokke af Amurfalke jage over marker og enge. Det er en meget "social" fugl og ikke enspænder, man ellers ser hos mange andre rovfugle. Årsagen er nok primært dens fødevalg i flyvende insekter, der gerne optræder talrigt på udsatte steder. Således samles falkene til fælles fouragering. Men de går også til fælles overnatning, hvilket snarere skyldes en foranstaltning til beskyttelse mod større rovfugle. Man ser det f.eks. ved mange andre flokke af fugle (stære bl.a.). Amurfalken er ikke kun en jæger, den er også et bytte for større rovfugle.

En 2k han Amurfalk (et år gammel fugl)

På turen i januar besøger jeg igen overnatningspladsen i Newcastle og deres jagtmarker omkring Wakkerstroom.

Som eneste billede her på siden, er denne Amurfalk fra Kruger National Park. Resten er fra KwaZulu-Natal og Mpumalanga
Han på udkig. De hvide undervingedækfjer adskiller Amurfalk-han fra Aftenfalk-han. Sidstnævnte har mørke (sorte) dækfjer.




 
 
 

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page